Starten van een webshop: hier moet je aandenken 

Heb jij altijd al gedroomd van een eigen webshop? Dat snappen wij wel, want het is ontzettend leuk om spullen te verkopen die je misschien wel zelf hebt gemaakt. Of die je in ieder geval zelf bij elkaar hebt verzameld. Je kan aan ontzettend veel soorten webshops denken wanneer je er eentje wilt beginnen. Wil je gaan beginnen? Dan hebben wij voor jou neergezet waar je dan op moet letten. 

Het creëren van een webshop is meer dan alleen wat producten op een website zetten. Je moet namelijk aan heel veel dingen denken. Hoe ga je jouw pakketjes straks versturen? Moet je daar ook verpakkingsmateriaal voor hebben, denk bijvoorbeeld aan een boekverpakking. Je wilt tenslotte niet dat producten lelijk aankomen bij de koper. Wil je deze bedrukken? Wil je nog een kortingscode erbij doen? En ga zo maar door. 

1.    Register je domeinnaam en maak een website

Laten we bij het begin beginnen. Want het is belangrijk dat als jij een mooie bedrijfsnaam hebt bedacht dat je deze als eerst gaat vastleggen. Dit doe je eerst door het domeinnaam vast te leggen. Je koopt dan een domeinnaam op het internet. Denk bijvoorbeeld aan: onlinewebshop.nl. Op deze manier zorg je ervoor dat jij jouw website al hebt geclaimd. We raden je ook aan om je bedrijfsnaam direct te claimen op socialmedia-gebied. Dus door bijvoorbeeld bij Instagram of Tiktok jouw naam vast te leggen. 

Ook is het belangrijk dat je jouw website bouwt. Hierover vertellen we straks nog wat meer. Zodat alles – van verkoop tot verzenden – geautomatiseerd kan worden. 

2.    Schrijf in bij de KVK

Vervolgens schrijf je jezelf in bij de KVK. Dit is de Kamer van Koophandel. Omdat jij straks spullen gaat verkopen en dus verhandelen moet je jezelf inschrijven. Dit kan een eenmanszaak zijn. Houd er wel rekening mee dat je nu ook verplichtingen hebt richting de Belastingdienst. 

3.    Koop je verkoopwaar in 

Vervolgens wil je natuurlijk snel van start. Daarom is het belangrijk dat je inkopen gaat doen. Dit kun je doen bij een groothandel. Maar is natuurlijk afhankelijk van jouw product of dienst. We raden je ook aan om in je website een systeem in te bouwen waardoor alle geautomatiseerd kan worden. Het aantal producten dat nog op voorraad is bijvoorbeeld. En bij het digitaal afrekenen kan je dat door middel van iDeal regelen. Zo worden alle facturen direct verstuurd en kun je ook alles automatisch in een boekhoudsysteem zetten.

4.    Bepaal hoe je het wilt inpakken en verzenden 

We zeiden het net al eventjes. Maar je wilt natuurlijk wel dat jouw producten goed aankomen bij degene die iets bij jou heeft gekocht. Het is daarom goed om jouw producten zo in te pakken dat er niet mis kan gaan. Soms betekent dit dat je dat moet testen. Dus door een paar proefpakketjes naar jezelf te versturen. Zo kun je zien of alles mooi en goed aankomt. Tegenwoordig kun je heel veel verschillende soorten inpakmaterialen vinden om producten zo duurzaam mogelijk en stevig mogelijk te verzenden.