Wanneer is geld lenen echt verstandig?

Geld lenen, er hangt nog best een stigma omheen. Dat komt niet in de laatste plaats omdat aanbieders verplicht zijn te melden dat ‘geld lenen geld kost’. Ook de televisieprogramma’s waarin mensen gevolgd worden die diep in de schulden en daardoor in de problemen zitten, helpen niet mee aan het beeld dat men heeft over geld lenen. Daarom leggen we je vandaag graag uit wanneer geld lenen wél verstandig is.

Minileningen

Minileningen zijn leningen tot €1500. Met een minilening kun je een lening zonder bkr aanvragen, waardoor dit snel geregeld is. Dit soort leningen zijn vooral geschikt voor uitgaven waar je op dat moment niet direct het geld voor hebt, maar die je wel snel wil doen. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine of auto die kapot gaat terwijl je spaarrekening leeg is. Een van de enige vereisten is dat je deze lening weer redelijk snel kunt aflossen. Vaak kun je dit type lening aanvragen zonder overleg van een loonstrook en is het dus ook mogelijk om een minilening aan te vragen wanneer je een bkr-registratie hebt.

Duurzame uitgaven

Geld lenen voor een duurzame uitgave kan ook prima. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verbouwing van je woning. Die kun je wellicht ook financieren met een hypotheek, maar vooral de eenmalige kosten zijn dan vaak veel hoger. Financier je dit met een ander type lening, dan kun je alsnog vaak de rente aftrekken van de belasting, bovendien kun je hier werken met een langere looptijd waardoor de maandlasten niet zo hoog zijn.

Een voorbeeld van een andere duurzame uitgave waarvoor je geld zou kunnen lenen, is voor het plaatsen van zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen zoals een warmtepomp. De eenmalige kosten hiervoor kunnen hoog zijn, maar dit verdien je vanaf de eerste maand al terug in lagere maandlasten. Dit kun je weer gebruiken om je lening af te lossen, zodat je aan het einde van de looptijd, of zelfs al ervoor, kunt profiteren van de voordelen van zo’n duurzame installatie.

Snel geld nodig

Wanneer je snel geld nodig hebt en dit bedrag is hoger dan €1500, dan kan een lening alsnog een goede keuze zijn. Zoals bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of het behalen van je rijbewijs, wanneer dit nodig is voor het krijgen van een baan. Omdat het dan bijdraagt aan een maandelijks inkomen, waarmee je dit bedrag ook weer af kunt lossen, is lenen hiervoor soms een betere keuze dan ervoor sparen. Online kun je snel geld lenen, in sommige gevallen kun je al dezelfde dag over het geld beschikken.

Eigen bedrijf starten

Wanneer jij hét idee hebt om een bedrijf te starten waar je geld mee kunt verdienen, maar hiervoor nog wel een startkapitaal nodig hebt, kun je overwegen om dit te gaan lenen. Het voordeel is dat je niet op zoek hoeft naar financiers, waar je ook verantwoording aan af hoeft te leggen, en dat je snel over je geld kunt beschikken. Dus voordat iemand anders er met jouw idee vandoor gaat, of voordat het ideale moment alweer voorbij is.