Wish of Aliexpress: welke Chinese webwinkel is beter?

Chinese webshops, of beter gezegd, producten uit China. Lekker goedkoop en de keuze is enorm! Leuk om op te shoppen dus, maar welke van deze twee is het best?

Chinese webshops

Het bestellen van leuke en handige producten via Chinese webshops is de laatste jaren flink gestegen. Online shoppen is over het algemeen populairder geworden de afgelopen jaren, maar met name AliExpress en Wish hebben hun naam gevestigd in Nederland. Met het enorme aanbod en de goedkope prijzen zijn de Nederlanders wel begaan. Toch zitten er ook nadelen aan deze manier van aankopen doen.

Onveilige producten

De voornaamste reden dat producten zoals bijvoorbeeld speelgoed zo goedkoop aangeboden kunnen worden, is omdat bepaalde veiligheidsregels worden overtreden. Zo is speelgoed in Europa altijd bedrukt met een veiligheidsteken ‘CE’. De Chinese markt heeft hier zelf wat op gevonden. Ze printen ook een ‘CE’ op hun speelgoed in hetzelfde lettertype, alleen dan wat verder uit elkaar gedrukt. Op dat speelgoed staat het voor ‘Chinese Export’. Zo kan je bijna geen verschil zien met het veilige speelgoed uit Europa. Echter in het plastic uit China kunnen gevaarlijke stoffen zitten. We weten allemaal hoe vaak kinderen speelgoed in hun mond stoppen. Niet echt verantwoord dus.

Lange wachttijden

Je neemt het waarschijnlijk voor lief als je bestelt bij AliExpress of Wish, maar de wachttijden kunnen soms oplopen van weken tot maanden. Als je alle tijd hebt om op je pakketje te wachten is dat geen probleem, maar als je je bestelling graag binnen enkele dagen wil ontvangen, kan je wel eens van een koude kermis thuiskomen. Over het algemeen duurt het enkele maanden tot je je pakketje ontvangt en soms raakt er ook iets kwijt in het hele proces en krijg je het pakketje helemaal niet. Gelukkig kan je nu ook met Paypal of Klarna betalen zodat je betaalt als je het pakket hebt ontvangen.

Verzendkosten

Ga ook niet direct af op de goedkope aanbiedingen van deze webwinkels. Het lijkt mooi om spulletjes zo goedkoop aan te schaffen, maar je betaalt per item verzendkosten. Je kan bij Wish één klok kopen en twee euro verzendkosten betalen. Bestel je twee klokken, betaal je voor beide klokken twee euro, dus het dubbele aan verzendkosten. Zo gaat dat verder bij elk product dat je aanschaft.

Wish

Wish is een platform waarop je allerlei mini-webshops kunt vinden. Al deze webshops kunnen zich op dit platform profileren. Je kan dus zelf kiezen bij wat voor winkel je iets aanschaft. Het kan dus voorkomen dat je veel dezelfde producten tegenkomt voor verschillende prijzen. Koop daarom nooit gelijk de eerste de beste aanbieding, er zijn er waarschijnlijk nog meer. Je hebt een Wish app, die je kan downloaden op je smartphone en je kan natuurlijk via de website kijken en bestellen.

Bij Wish heb je een profiel nodig om producten en bestelling in te kunnen zien. Heb je geen account, kan je ook niks bekijken. Je moet dus gelijk je informatie vrijgeven en je aanmelden op de site om producten te kunnen bekijken.

De verzenkosten van Wish zijn vrij duur. Zoals het voorbeeld hierboven wordt er voor elk product verzendkosten gerekend. Des te meer je bestelt, des te hoger de verzendkosten worden en dat klopt natuurlijk niet helemaal. Eigenlijk is het bijna zonde om zo veel te betalen voor de verzendkosten, maar tegenover de goedkope productprijs, wordt er toch vaak besteld bij Wish.

Wat Wish wel goed doet is hun klantenservice op orde houden. De klantenservice reageert snel en is persoonlijk. Heb je iets niet gekregen, kan je gemakkelijk je geld terugkrijgen of een bestelling annuleren als je deze niet hebt ontvangen. Dat is wel een fijn idee als je producten besteld op een Chinese webshop.

AliExpress

Het Chinese AliExpress is misschien iets bekender dan Wish. Ook dit is een platform waar verschillende webshops zich op kunnen profileren en hun producten kunnen verkopen. Er is een Aliexpress app en natuurlijk ook gewoon de AliExpress website. Alleen heb je bij Ali geen account nodig om lekker rond te neuzen. Je heb wel een account nodig als je ook wat wil gaan bestellen.

De verzendkosten zijn bij AliExpress een stuk gunstiger dan bij Wish. Veel producten van AliExpress zijn vrij van verzendkosten. Daarom is het heel aantrekkelijk om bij deze webshop te bestellen. Al moet je dan misschien wel wat langer op je pakketje wachten. Je kan er voor kiezen om verzendkosten te betalen, dan heb je binnen een week je pakketje uit China op je deurmat. Echter zijn niet alle producten vrij van verzendkosten. Let hier dus wel op als je bestelt bij AliExpress. Bij Ali betaal je over het algemeen met je creditcard en ook hier is de klantenservice snel en gemakkelijk.

Welke is het best?

Beide webshops lijken niet veel van elkaar te verschillen. Je kan het beste voor jezelf bepalen welke site je het fijnst vindt shoppen en met welk bedrijf je de beste ervaring hebt. Bij AliExpress kan je met je creditcard betalen en bij Wish kan je achteraf betalen. Het is maar net wat jou het best uitkomt.

Wat kan je beter niet in China kopen?

Er zijn ook producten die je liever niet in China wil bestellen. Deze producten zijn zelfs gevaarlijk om goedkoop te bestellen. Koop deze liever gewoon in Nederland waar de veiligheidsregels worden nageleefd. Dan maar een paar euro meer betalen.

  • Batterijen van Wish (deze kunnen ontploffen in je apparaat)
  • Zaadjes voor planten en bomen (komen vaak niet uit of het is helemaal niet wat je besteld hebt)
  • Goedkope condooms (altijd een slecht idee)
  • Speelgoed voor kinderen (kan gevaarlijke stoffen bevatten)
  • Huidverzorgingproducten (Het is vaak onduidelijk wat erin verwerkt is)
  • Motorhelmen (deze kunnen de veiligheid absoluut niet garanderen)