Beste belegging voor je spaargeld in 2021

spaargeld belegging

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gezien is de rente op dit moment ontzettend laag op de spaarrekeningen in ons land. Als je geen zin hebt om een deposito rekening te openen kun je er ook nog voor kiezen om te beleggen. Beleggen houdt in dat je geld voor jou zal gaan werken om zichzelf op te bouwen. Je kunt in ontzettend veel verschillende dingen beleggen. Van goud tot aan cryptovaluta, de mogelijkheden zijn echt eindeloos. Afhankelijk van het risico wat je kiest zal je een bepaald rendement krijgen. Over het algemeen is het zo dat het rendement hoger zal komen te liggen wanneer je meer risico neemt bij het beleggen. Hier staat natuurlijk wel weer tegenover dat ook de kans groter is dat je geld zal verliezen. Je moet dus zelf kiezen wat je wilt. Hieronder laten wij je meer zien over het beleggen van je spaargeld.

  1. Spaarrekeningen

Banken en kredietverenigingen bieden verschillende soorten spaarrekeningen aan. Het geld op een spaarrekening is door de overheid tot bepaalde limieten verzekerd. Voor spaarrekeningen kunnen beperkingen gelden; zo kan er bijvoorbeeld een servicekostenvergoeding in rekening worden gebracht als er meer dan het toegestane aantal maandelijkse transacties plaatsvindt. Een prima keuze met niet al te veel risico’s. Hou er rekening mee dat de rendementen natuurlijk niet al te hoog zijn op dit moment. Wil je dus meer rente dan is het handig om voor een van de andere beleggingsmogelijkheden van dit lijstje te kiezen, deze leveren namelijk meer op.

  • Depositocertificaten (CD’s)

Depositocertificaten (ook wel CD’s) zijn verkrijgbaar bij de meeste banken en kredietverenigingen. Net als spaarrekeningen zijn CD’s verzekerd, maar ze bieden over het algemeen een hogere rente. Dit is vooral zo bij grotere en langere deposito’s. Het addertje onder het gras bij een CD is dat je het geld voor een bepaalde tijd op de CD moet houden; anders wordt een boete, zoals het verlies van drie maanden rente, aan je opgelegd. Het is een prima middenweg. Je bent in staat om aardig wat rendement te verdienen en op hetzelfde moment neem je niet al te veel risico. Dit is dus handig als je jouw geld wat langer kunt laten staan.

  • Geldmarktfondsen

Een geldmarktbeleggingsfonds is een soort beleggingsfonds dat alleen belegt in effecten met een laag risico. Hierdoor worden geldmarktfondsen beschouwd als een van de fondsen met het laagste risico. Geldmarktfondsen bieden doorgaans een rendement dat vergelijkbaar is met de korte rente. Geldmarktfondsen zijn niet verzekerd maar worden wel gereguleerd door de overheid. Je neemt hier wel meer risico mee dan met een normale rekening, echter zal je er ook meer aan kunnen verdienen. Ook dit is een prima keuze als je niet precies weet wat je eigenlijk met je spaargeld moet doen.

  • Obligaties

Een obligatie is een schuldbelegging met een laag risico, vergelijkbaar met een IOU, die wordt uitgegeven door bedrijven, gemeenten, staten en overheden om projecten te financieren. Wanneer je je een obligatie koopt, leent je geld uit aan een van deze entiteiten (bekend als de emittent). In ruil voor de “lening” betaalt de emittent van de obligatie rente voor de looptijd van de obligatie en geeft hij de nominale waarde van de obligatie terug op de vervaldag. Een prima investering die aanzienlijk wat kan opleveren, zonder dat je enorm vele risico neemt bij het beleggen.

  • Aandelen

Ben je bereid om meer risico te nemen dan is het altijd nog mogelijk om te kiezen voor de handel in aandelen. Het is overigens niet zo dat je losse aandelen hoeft te kopen, je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor bepaalde bundeltjes aan aandelen. Denk hier bijvoorbeeld aan de AEX of aan SP500. De risico’s bij aandelen liggen hem voornamelijk in een eventuele recessie. Als de koersen dalen zal je jouw spaargeld mogelijk zien dalen. Op de lange termijn komt het bijna altijd weer goed, maar je moet wel een lange beleggingshorizon hebben voor deze keuze.

Keuzegids: waar op letten bij het beleggen van spaargeld

Mensen die graag aan de slag willen met beleggen van hun spaargeld doen er verstandig aan om eerst het nodige onderzoek te verrichten. Je wilt namelijk wel uitkomen bij de beste belegging. Als je van plan bent om te gaan beleggen is het handig om de onderstaande factoren altijd mee te wegen bij het maken van je keuze:

  • De mate van risico

Sommige soorten beleggingen zijn veel risicovoller dan andere soorten beleggingen. Als je bijvoorbeeld gaat beleggen in obligaties zal je minder risico op verlies lopen dan bij het beleggen in aandelen. Als je jong bent kun je meer risico nemen dan als je oud bent, je hebt het geld dan namelijk nog niet gelijk nodig. Wij  raden je aan om nooit meer risico te nemen dan dat je bereid bent om te nemen. Mocht je in de toekomst bepaalde hoge uitgaven willen doen dan is het van belang dat je niet al te veel risico neemt.

  • De beleggingshorizon

Deze factor sluit eigenlijk aan bij de bovenstaande factor. Als je een lange tijd kunt wachten op je geld dan is het mogelijk om meer risico te nemen. We zien namelijk dat veel aandelen op de lange termijn altijd weer zullen bijtrekken, al helemaal als je voor een wereldfonds of iets dergelijks kiest. Door te wachten zal je in staat zijn om bepaalde klappen die ontstaan door noodsituaties of crisissen op te vangen. Denk er goed over na wanneer je het bedrag precies nodig zal hebben.

  • Fysiek of digitaal

Een andere belangrijke keuze die je zal moeten maken is of je jouw beleggingen online of fysiek wilt hebben. Wat bedoelen we hier precies mee? Als je er bijvoorbeeld voor kiest om in goud te beleggen dan is het mogelijk om fysiek goud te kopen of om een soort goudaandelen te kopen. Het nadeel aan het kopen van fysieke beleggingen is dat dit altijd een risico met zich mee zal brengen. Mocht er namelijk ingebroken worden dan kan je het kwijtraken. De rendementen liggen vaak wel weer wat hoger dan normaal.