Zo veel geeft Nederland per jaar gemiddeld uit aan het vieren van kerst

/

Het is de duurste en gezelligste maand van het jaar: december. Overal zie je kerstlampjes buiten, mensen komen samen bij de kerstboom en we geven elkaar cadeautjes. Hartstikke leuk allemaal, maar hoeveel geven we in ons kikkerlandje eigenlijk uit aan het vieren van kerst? Zijn we vergeleken met de rest van Europa big spenders of valt het erg mee? En waar geven wij dan op het gebied van kerst het meeste geld aan uit? Is dat aan het kerstdiner, aan kerstdecoratie buiten en binnen, kerst verlichting of toch aan de cadeautjes voor vrienden en familie? Wij vertellen het aan je, zodat je weer goed op de hoogte bent.

Hoeveel geven we uit?

Een van de meest recente onderzoeken naar kerstuitgaven is de Ferratum Kerstmis Barometer uit 2019. Uit dit onderzoek onder 31.000 respondenten werd het uitgavenpatroon vergeleken van consumenten in 14 landen voor de decembermaand. De conclusie? Nederland bungelde in 2019 qua uitgaven onderaan de lijst, voor het vierde achtereenvolgende jaar. Nederlanders gaven in de decembermaand zo’n 9 procent van het besteedbaar maandinkomen uit aan inkopen. In 2018 was dit zelfs nog 10 procent. Het geld gaat vooral naar kleding (18 procent), spelletjes en speelgoed (15 procent) en snoepgoed en lekkernijen (11 procent).

Reizen met de feestdagen

Nederlanders reserveren van alle respondenten ook het laagste budget (zo’n 12 procent van het besteedbaar inkomen) voor reizen met de feestdagen. Dit komt onder andere door de korte afstanden die je in ons land aflegt om familie en vrienden te bezoeken. Zeker als je het budget van Nederlanders voor reizen met de feestdagen vergelijkt met dat van respondenten uit landen als Brazilië, Australië, Roemenië en Zweden. Dit zijn grotere landen, waar meer geld uitgegeven wordt aan reizen met de feestdagen. Dit neemt niet weg, dat we als Nederlanders ook gewoon zuinig zijn. Overigens maken we bij het doen van decemberinkopen dankbaar gebruik van online mogelijkheden. We doen zo’n 30 procent van onze inkopen online. AirBnB is ook volledig ingeburgerd. Meer dan een kwart van de Nederlandse respondenten boekt hun vakantieonderkomen hier. Mobiel bankieren is ook erg populair. Tijdens de feestdagen maakt maar liefst 91 procent van de respondenten hier gebruik van. Je kunt je voorstellen dat een online storing tijdens de feestdagen dan ook zeer veel stress op kan leveren.

Braziliaan spant de kroon

De big spenders van het onderzoek zijn de Brazilianen. Zij gaven maar liefst 91 procent van hun besteedbaar inkomen uit aan kerst. Het grootste deel van het budget gaat op aan winkelen in het algemeen. Daarnaast gaat ongeveer 20 procent naar kleding en zo’n 12 procent naar binnenlandse reizen. In Polen wordt ook veel geld uitgegeven aan het kerstfeest. Maar liefst 36 procent van het inkomen gaat naar het familiefeest, waarbij het grootste gedeelte naar snoepgoed en lekkernijen gaat (18 procent van het budget).

Hoe hou je het betaalbaar?

De meeste mensen zijn bereid om een extra duit in het zakje te doen met kerst. Toch is het niet zo fijn om het nieuwe jaar te beginnen met een bijna lege portemonnee. Daarom geven we je een aantal budgettips, om het leuk en betaalbaar te houden in de feestmaand.

  • Ga online winkelen voor kerstdecoratie, kerstboomlampjes en goedkope kerstverlichting. Er zijn genoeg sites die leuke aanbiedingen hebben rond de feestdagen. Wil jij kerstverlichting kopen? Dan is bijvoorbeeld kerstverlichtingbuiten.com een leuke website om eens te kijken.
  • Ga lootjestrekken! In plaats van allemaal losse cadeautjes voor iedereen te kopen, kun je je op één persoon richten. Ook heb je als ruim van tevoren een beeld voor wie het cadeautje is en kun je tijd besteden aan het uitzoeken van één mooi, waardevol cadeau.
  • Voordat je naar de winkel gaat of online gaat shoppen voor een kerstoutfit, kijk eens of je je bestaande kleding kunt pimpen, zodat het helemaal geschikt is voor kerst.
  • Ikea heeft de laatste jaren een leuke actie, waarbij je een kerstboom voor 20 euro kunt kopen en je een Ikea-cadeaubon krijgt van 19 euro. Je kerstboom heeft dan maar één euro gekost. Dat is echt een koopje nietwaar?
  • Ga dit jaar eens niet uren in de keuken staan, maar laat in plaats daarvan al je gasten zelf iets meenemen. Dit scheelt tijd en geld en kan leuke gerechten opleveren waar je zelf niet aan had gedacht.
  • Kijk nog eens kritisch naar je kerstverlichting. Gewone kerstboomlampjes kosten je voor één hele maand zo’n 15 euro, als ze 6 uur branden. Als je gaat voor ledlampjes, dan komt het neer op ongeveer 2,50 euro voor 6 uur branden. Ledlampjes gaan ook nog eens langer mee.
  • In plaats van die grote lap vlees, kun je ook een keer een vegetarisch kerstdiner op tafel toveren. Goed voor het milieu en voor de portemonnee.
  • Ga voor een nepboom in plaats van een echte boom. Je hoeft minder te stofzuigen (overal naalden op de vloer en in kieren en gaten is verleden tijd) en hij gaat jaren mee. Wil je helemaal veel geld besparen? In de kringloopwinkel kun je vast een tweedehands nepboom vinden.
  • Gaat veel van je budget met kerst en Sinterklaas naar cadeautjes? Kijk dan eens of je de kosten kunt spreiden door een afspraak te maken met je familie. Verdeel de uitgaven voor cadeautjes over opa en oma en je schoonouders, in plaats van dat iedereen iets koopt voor de kids.