18 jaar? Regel je verzekeringen goed!

18 jaar worden betekent niet alleen dat je meer vrijheden krijgt, maar ook meer verantwoordelijkheden. Vanaf je 18e ben je niet altijd meer meeverzekerd met je ouders. Werk aan de winkel dus! Wij vertellen je in dit artikelen welke verzekeringen je nodig hebt..

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is belangrijk omdat je op deze manier hoge kosten voorkomt als je wettelijk aansprakelijk wordt gesteld voor (letsel)schade. Als je per ongeluk met je fiets tegen een geparkeerde auto aanrijdt en er is schade dan is het wel zo handig als je hiervoor verzekert bent. 

Inboedelverzekering

Ga je op jezelf wonen in een koop- of huurhuis, dan heb je natuurlijk je eigen spullen waar iets mee zou kunnen gebeuren. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, of er wordt ingebroken, dan ben je blij als je ergens terecht kunt. Een inboedelverzekering afsluiten is dus er handig om te hebben. Woon je op kamers dan kun je vaak nog bij je ouders meeverzekerd blijven. 

Zorgverzekering

Wanneer je 18 wordt, ben je wettelijk verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Je moet deze dus ook zelf afsluiten. De premieplicht gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je 18 jaar bent geworden. Je moet vervolgens het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering uiterlijk een maand na je 18e verjaardag hebben geregeld.

Ongevallenverzekering

Een ongevallenverzekering keert eenmalig een bedrag uit als je invalide raakt door een ongeval. Niet iets waar je over na wilt denken, maar wel iets waar je over na moet denken dus.

Doorlopende reisverzekering

Ben je van plan om te gaan reizen, dan is een doorlopende reisverzekering geen overbodige luxe. Op deze manier weet je zeker dat je ook tijdens je zonvakantie, of het bezoekje aan dat ene festival terug kunt vallen op de verzekering als dit nodig mocht zijn.