Wat zijn de werkzaamheden van een HR medewerker?

Wil jij gaan werken als een HR medewerker? Dan is het goed om te weten welke taken je allemaal moet uitvoeren. Wij zetten ze hier in het kort voor je op een rij. 

HR staat voor Human Resource, in het Nederlands betekent dit iets als: personeelszaken. Je bent dus verantwoordelijk voor personeelszaken wanneer je HR manager bent of HR adviseur. Als HR medewerker ben jij niet verantwoordelijk, maar ben jij ondersteunend en uitvoerend aan het werk. In veel gevallen maak je planningen, onder hou je contact met werknemers of voer je gesprekken met nieuwe en/of potentiële werknemers. 

De werkzaamheden van een HR medewerker op een rij: 

Niet alle HR medewerkers hebben dezelfde functies. Maar we zetten de meest gebruikelijke taken voor je op een rij: 

Loonadministratie

Tegenwoordig gaat dit gelukkig veelal automatisch. Maar als HR medewerker ben jij er wel om de Loon software te controleren. Het kan zijn dat iemand toch verkeerd in het systeem staat of dat betalingen niet doorkomen. Dan zal jij moeten controleren wat er misgaat. 

Vacatures opzetten 

Jij werkt in een team samen met een HR manager. Zo gebeurt het dat jij als eerst constateert dat er nieuwe werknemers nodig zijn om de planning rond te krijgen. Dan zal een HR manager opdracht geven voor het opzetten van vacatures. 

Arbeidsovereenkomsten 

Bij de meeste bedrijven zijn er vaste structuren die worden gebruikt voor overeenkomsten. Als HR manager ben jij verantwoordelijk voor het vernieuwen of beëindigen van contracten en overeenkomsten met werknemers. Via goede HR software kan dit ook automatisch verlopen. Als HR medewerker krijg jij een update wanneer een contract bijna afloopt. 

Planning 

Niet onbelangrijk en misschien wel de grootste taak van een HR medewerker is het bijhouden van de planning. Soms kunnen deze planningen tot wel 3 maanden van tevoren worden gemaakt. Dit is afhankelijk van de structuur van een bedrijf. Bij sommige bedrijven komen opdrachten op wekelijkse basis, dan zal je op korte termijn personeel moeten inplannen. 

Welke opleidingsniveau heb je nog voor HR medewerker?

Er zijn binnen de HR veel doorgroeimogelijkheden. Je kan starten met een mbo opleiding en uiteindelijk intern bij een bedrijf misschien wel een hbo opleiding afronden zodat je HR manager kan worden. Bedrijven maken vaak onderscheid in opleidingsniveau voor de functie die je zal bekleden. Ze mogen hier niet in discrimineren, maar zullen wel kijken of jouw opleidingsniveau aansluit bij de functieomschrijving.