Bespaar energie met isolatie en andere slimme oplossingen

Wil jij gaan besparen op je energiekosten? Dan kan je dit doen door slimme oplossingen dingen als isolatie, warmwater opwarmen en glas te verbeteren. In deze blog lees je wat je kan doen. 

Het besparen van energie is tegenwoordig hard nodig om de prijzen laag te houden. We zien dat de kosten voor gas flink de pan uit reizen en die kan je slim verminderen. bespaar energie met isolatie en nog meer slimme oplossingen. Denk hierbij aan een tochtstrip, deuren dicht houden. Maar ook grote innovaties als warmtepompen of zonneboilers kunnen en groot verschil maken in de energiekosten. Wij hebben alle oplossingen op een rij gezet. 

Isoleren van je woning

Het begint allemaal bij het goed isoleren van je woning. In Nederland zijn de woningen maar minimaal geïsoleerd. Dit wil zeggen dat een gemiddelde woning voorzien is van energielabel-D. De komende jaren moet dit natuurlijk veranderen. Isolatie is hiervoor de start, van het isoleren van je vloer tot het dak. Maar ook de buitenmuren zijn bij veel oudere huizen niet goed geïsoleerd. Maar je kan nog veel meer doen. 

Duurzamer je water verwarmen 

Veel mensen gebruiken nog steeds gas om hun water te verwarmen. Maar me de komst van een warmtepomp lijkt dit verleden tijd te worden. Natuurlijk zijn de kosten voor een warmtepomp aanzienlijk te noemen. Daarom kan je in Nederland subsidies krijgen voor het isoleren en verduurzamen van je woning. Naast de warmtepomp is er ook een zonneboiler die nog duurzamer is. Deze plaats je vaak op het dak van je woning net als zonnepanelen. 

Dubbel glas

Waar in Nederland al bijna alle woningen voorzien zijn van dubbelglas zijn er nog steeds ramen die misschien toch veel tocht en kou produceren. Zo is de eerste generatie dubbel glas lang niet zo goed als de generatie die nu is ontstaan. Bespaar energie met isoleren van je glas en kies voor driedubbel glas. Dit is het nieuwste soort glas en zorgt voor de beste isolatie tot nu toe. 

Slimme energieoplossingen 

Het gebruiken van zonne-energie is allang niet nieuw meer. Nu kan je tegenwoordig zelfs zonne-energie leveren aan anderen. Dit doe je wanneer je te veel energie genereerd en dit dan niet allemaal weet te verbruiken. Je levert dan terug aan de energiemaatschappij. Deze zal vervolgens ervoor zorgen dat jouw energie goed terecht komt en jij kan geld terugverwachten aan het einde van het jaar. 

Huishoudelijke apparaten 

Heb jij nog verouderde apparaten in huis staan? Dan kan je meten wat deze kosten aan energie. Hiervoor heb je handige stekkers. Er zijn tegenwoordig zoveel huishoudelijke apparaten die vele malen zuiniger zijn. Zo is het slim om eens goed door het energieverbruik heen te spitten en te kijken of het allemaal nog wel zo zuinig is in jouw woning. Huishoudelijke apparaten die niet meer voldoen aan de normen kunnen gelijk de deur uit. Benieuwd welke huishoudelijke apparaten echte energievreters zijn? Kijk dan hier.

Slimme oplossingen 

Er zijn nog veel meer slimme oplossingen die je kan maken. Zo kan je een tochtstrip onder iedere deur maken. Kan je ervoor zorgen dat je deuren niet te lang openhoudt. Misschien kan je eindelijk de schoorsteen dicht gaan metselen en kan je iets minder lang douchen. Al deze steentjes dragen bij aan warmere muren en minder hoge stookkosten.