Een zakelijke rekening openen? Hier moet je aan denken

Vanaf 1 januari 2010 is het belangrijk dat elke onderneming, hoe groot of klein ook (ook eenmanszaken, dus!) zich in heeft geschreven op de Kamer van Koophandel. Bij een onderneming komen veel zaken kijken, op het gebied van theorie en praktijk. Eén van deze zaken is het openen van een zakelijke rekening. Dit kan vele voordelen hebben, waaronder het vergemakkelijken van de boekhouding van jouw onderneming. Benieuwd hoe dat zit? We vertellen je de voordelen.

Onderscheid werk en privé

Het bewaren van een balans tussen werk en privé is voor veel ondernemers vaak een uitdaging. Heb je een bedrijf, dan ben je daar elke minuut van de dag eigenaar van – ook buiten kantooruren. Dat maakt dat je soms ook in je privétijd bezig bent met werk. Een zakelijke rekening openen kan je hierbij helpen. Bij een zakelijke rekening krijg je een aparte pinpas, waardoor het gemakkelijk is om deze rekening te scheiden van je privé rekening.

Boekhouding

Wist je dat het hebben van een zakelijke rekening ook je boekhouding makkelijker kan maken? Dat komt omdat je niet bin en een algemene rekening hoeft te kijken welke uitgaven bij je zakelijke gebruik horen en welke uitgaven bij je privé leven horen. Je hebt simpelweg genoeg aan je zakelijke rekening. Heb je een boekhouder, dan kun je deze gegevens ook gemakkelijk met deze persoon delen.

person holding white POS machine

Professionele indruk

Wanneer mensen in aanraking komen met jouw bedrijf, laat je een professionelere indruk achter als je een zakelijke rekening hebt dan wanneer je deze niet zou hebben. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het versturen van zakelijke mails. Je komt toch wat professioneler over wanneer je een mail verstuurt vanaf je zakelijke adres dan vanaf je persoonlijke e-mail die je jaren geleden gemaakt hebt.

Kosten

De kosten van een zakelijke rekening variëren van verstrekker tot verstrekker. Vaak word je eerst een gratis proefperiode aangeboden en betaal je daarna een vast klein bedrag. Overigens is het natuurlijk altijd slim om bij het beginnen van een onderneming eerst te sparen, bijvoorbeeld via een deposito rekening. Zo hoef je je geen zorgen te maken om je zakelijke budget.