De beste 5 tips om te investeren in cryptocurrency

Cryptocurrency is een “hot topic”, en heel wat Nederlanders stappen vandaag de dag in de cryptomarkt – of tonen er alleszins interesse in.

Op moment van schrijven zijn er in ons land volgens een onderzoek van de AFM meer dan een miljoen mensen die in cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum en zelfs Dogecoin beleggen. 

Dat zou geen verbazing mogen zijn, want buiten het feit dat je met beleggen in cryptocurrency heel wat winst kan maken, zijn er nog tal van andere voordelen.

Denk bijvoorbeeld aan je portfolio diverser maken, en het is leuk om te investeren in iets wat heel wat kenners de toekomst van de financiële wereld noemen.

Je kan er tegenwoordig ook op heel wat plekken mee betalen, en niet alleen met Bitcoin. Ook cryptomunten zoals Litecoin en Ethereum zijn uitermate geschikt voor redelijk snel en goedkoop internationale transacties uit te voeren.

Maar natuurlijk is beleggen in crypto niet voor iedereen, en er zijn heel wat factoren waar je rekening mee moet houden.

Wat moet je wel doen, wat niet?

In dit artikel geven we je 5 tips om succesvol te investeren in cryptocurrency. 

  1. Stel een uitgebreid beleggingsplan op

Zomaar wat beginnen doen is nooit een goed idee in de wereld van beleggen. 

Ja, er bestaat een zeer kleine kans dat je geluk zal hebben en winst zal maken, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen zal een dergelijke aanpak tot een financiële kater leiden.

Cryptocurrency is hier geen uitzondering op, en het is niet omdat deze markt nog vaak nieuw terrein is voor veel mensen dat je niet op voorhand wat onderzoek moet doen en geen beleggingsplan op moet stellen.

Er zijn tal van vormen van oplichterij in deze markt, en als je niet uitkijkt en voor een “word snel rijk” scam valt, kan je al je geld verliezen.

Lees je eerst en vooral goed in over het onderwerp. Wat is cryptocurrency precies, hoe werkt de blockchain? Welke cryptomunten hebben al jarenlang een mooi rendement voor beleggers weten te verzamelen? Wat is de beste crypto broker voor jouw situatie?

Stel dan voor jezelf wat beleggingsdoelen op. Hoeveel wil je precies verdienen, en hoeveel geld wil je hiervoor beleggen? Via welke crypto broker ga je investeren, en wat ga je doen met je cryptowinsten?

Een voorbereid man of vrouw is er twee waard, en dat is zeker het geval bij beleggen in crypto.

  1. Diversificatie in je cryptomunten

Net zoals het een uitstekend idee is om je algemeen portfolio divers te maken, is dat ook het geval voor een specifiek cryptocurrency portfolio.

Diversificatie betekent simpelweg dat je niet al je eieren in één mandje mag leggen. Zet niet alles in op één bepaalde vorm van beleggen (zoals aandelen, vastgoed of crypto), maar verspreid je geld. Als er dan eens een dipje voorvalt in een van je beleggingen, heb je nog de andere om het goed te maken.

Met diversificatie kan je in principe nooit al je geld verliezen, omdat je in verschillende sectoren en markten actief bent.

Hetzelfde geldt in lichtjes mindere mate voor cryptocurrency. Als je al je beleggingsvermogen voor crypto in, pakweg, Bitcoin steekt, en Bitcoin gaat door een sterk dal (zoals al tientallen keren is voorgevallen), dan daalt jouw totale investering in crypto even sterk.

Als je daarentegen in tal van verschillende cryptomunten investeert, dan betekent een daling van de ene nog niet dat de anderen het ook slecht doen. 

  1. Hou je risico binnen de perken

Cryptocurrency is een erg volatiele en speculatieve vorm van beleggen, en er komt an sich meer risico bij kijken dan bij investeren in de meer gevestigde waarden zoals vastgoed en indexfondsen.

Natuurlijk komt met een dergelijk risico ook de kans op zeer robuuste winsten kijken, dus beleggen in crypto kan zeker erg lucratief zijn.

Dat gezegd zijnde stel je best wat limieten op in je beleggingsstrategie. Hoeveel geld kan je je veroorloven om te verliezen? Waar trek je de grens bij mogelijke prijsdalingen? Is er een bepaald niveau waar je besluit om je geld terug op te nemen?

We moeten wel vermelden dat het risico van cryptocurrency vooral komt kijken bij kortetermijnstrategieën, omdat de prijs van bepaalde cryptomunten van de ene dag (week, maand) op de andere zeer sterk kan fluctueren.

Hoe kan je dit tegengaan? Simpel:

  1. Kies voor een langetermijnstrategie

Alweer kunnen we een paralel leggen met standaard beleggen: als je op korte termijn kijkt, is je kans op winst of verlies 50%.

Hoe verder de horizon van jouw visie op beleggen is, hoe groter de kans op winst wordt.

Bij beleggen op de beurs bijvoorbeeld heb je, historisch gezien, na 20 jaar beleggen meer dan 99% kans op winst.

Bij cryptocurrency is er een vergelijkbaar principe van kracht, maar omdat deze beleggingsvorm nog niet zo heel lang bestaat, zijn de cijfers erover nog wat karig.

Als je dus een goed beleggingsplan opstelt, onderzoek doet naar welke cryptomunten de moeite lijken, en dan gewoon koopt en vasthoudt, is de kans veel groter dat je er geld mee zal verdienen in vergelijking met op korte termijn voortdurend kopen en verkopen.

  1. Kies je moment om te investeren

Nu kan je een goed doordacht beleggingsplan hebben opgesteld, en perfect weten in welke cryptomunten je zal beleggen, en via welke broker, maar dan nog kan je voor de vraag komen staan: wanneer is het beste moment om te investeren?

Als je wat bekend bent met beleggen, zal deze stelregel je wellicht niet onbekend in de oren klinken:

“Het beste moment om te investeren was gisteren. Het tweede beste moment is vandaag.”

Dit slaat opnieuw op de langetermijninvesteringsstrategie, waarbij je de kleine dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse fluctuaties van de markten in feite moet negeren en gewoon zo snel mogelijk moet beginnen te beleggen, want op lange termijn (meerdere decennia) is de kans overweldigend groot dat je winst zal maken.

Dit klopt, en ook bij crypto kan je dit toepassen … maar er is een tweede stelregel die wat tegenstrijdig advies geeft:

“Koop wanneer de meeste mensen verkopen, en verkoop wanneer de meeste mensen kopen.”

Met andere woorden: Beleg nooit in iets dat sterk in waarde aan het stijgen is, want de kans is groot dat je dan inkoopt op een moment net voor de prijs in elkaar zal storten. 

Het is daarom beter om te investeren als iets op een laag pitje staat, want de kans is dan groter dat de prijs zal stijgen en dat je winst zal maken.

We kunnen deze twee “regels” bundelen en stellen: Begin zo snel mogelijk te beleggen, maar doe dit nooit als een bepaalde munt op een piek staat. Wacht niet te lang, maar kies je moment zorgvuldig uit.