Duurzaamheid doorvoeren in huis

Steeds meer mensen houden zich tegenwoordig bezig met de duurzaamheid in huis en daarbuiten. Investeren in duurzaamheid lijkt misschien een hele opgave, maar op de lange termijn brengt het veel voordelen met zich mee. Zowel voordelen voor het milieu, als voor de portemonnee. Wil jij je ook meer verdiepen in duurzaamheid? Dit is hoe je het gemakkelijk door kan voeren in huis.  

Woning isoleren

Als je huis geïsoleerd is zorg je ervoor dat je woning sneller opwarmt, omdat er meer warmte blijft hangen in je huis. De energierekening daalt hierdoor enorm, omdat er minder wordt gestookt. Hierdoor wordt er minder CO2 uitgestoten. Je kunt makkelijk zelf aanpassingen doen in huis om deze te isoleren. Dicht naden en kieren met een anti-tochkit zodat de warme niet naar buiten ontsnapt. Plak folie achter je radiatoren en isoleer cv-leidingen in onverwarmde ruimten. Dit zijn kleine aanpassingen die je zelf in huis kan doen. Je kan er ook voor kiezen om in de isolatie van je huis te investeren en je ramen, daken, muren en vloeren te laten isoleren. Vraag hierbij om advies of hulp van experts.

Het voordeel van je huis isoleren in de zomer is dat de warmte buiten blijft en het in huis lekker koel is. In de winter zorgt het ervoor dat je het minder snel koud hebt. Nog meer tips om het warmer te krijgen in huis in de winter is door deuren goed te sluiten, kaarsjes aan te steken en gordijnen goed dicht te doen. Kies dus voor goede raamdecoratie in je huis. Kies bijvoorbeeld voor rolgordijnen of plisségordijnen in je woonkamer. Of overgordijnen met een dikke voering om je hele raam te bedekken.

Minder afval produceren

Het scheiden van afval en het recyclen is in Nederland erg gemakkelijk, ook om door te voeren in huis. De investering in scheidingsbakken weegt zeker op tegen het uiteindelijke bedrag dat je bespaart door je afval te scheiden, te recyclen en door spullen een tweede leven te geven. Je kunt natuurlijk ook afval vermijden. Koop bijvoorbeeld zo min mogelijk plastic tasjes in winkels, gebruik een broodtrommel in plaats van boterhamzakjes en neem een digitale krant in plaats van een papieren. Het reduceren van afval zit hem al in de kleine dingetjes, dus probeer je er meer bewust van te zijn.

Consuminderen

Consuminderen focust zich op het bewust minder consumeren. Dit kun je doen door je zoveel mogelijk te richten op het vervullen van je (basis)behoeften op een niet materiële manier. Bewust minder consumeren kan je, vooral op de lange termijn, veel geluk opleveren. De productie van nieuwe spullen is onder andere een flinke belasting voor het milieu, net als het consumeren van vlees. Voer duurzaamheid door in huis door je te richten op het kopen van tweedehands kleding en het verminderen van vlees eten. Koop daarnaast ook producten die lang meegaan, goedkoop is duurkoop. Zo draag jij beetje bij beetje bij aan een duurzame wereld!