Gordijnen kiezen, gemakkelijk met deze tips!

Gordijnen bepalen voor een groot deel de sfeer in de ruimte, waar ze komen te hangen. Met gordijnen is het gewoonweg niet mogelijk om je kamer groter te laten lijken en zullen altijd een verkleinend effect hebben. Met een paar van onze tips, kan je er wel voor zorgen dat ze in je interieur worden opgenomen en niet meer gezien worden als die grote stoffen dingen aan je ramen. 

Keuze maken
Wil je het verkleinende effect zo veel mogelijk beperken, dan kan je er voor een stof kiezen die licht doorlatend is. Een tweede optie is, om de gordijnen op maat niet te plooien. Heb je liever een gezellige intieme sfeer, dan zou je een vitrage kunnen combineren met een warme tint overgordijn. Het is belangrijk om op twee dingen te letten bij je keuze. Kijk bijvoorbeeld naar de stijl van je huis. In een futuristisch huis is het niet slim om dezelfde gordijnen op te hangen die je in een boerderij op zou hangen en in een boerderij zou een grove stoere uitstraling van natuurlijke materialen niet misstaan, maar ziet er in het futuristische huis niet uit.  

Hou verder goed rekening met de rest van je interieur en pas daar niet alleen de kleur, maar ook de stof op aan. Als je een mooie balans hebt gevonden, zullen je gordijnen niet meer gezien worden als die stukken stof aan je raam, maar een onderdeel van je interieur. Of het nou de boerderij is of het futuristische huis, het blijft een feit dat gordijnen tot aan de vloer het mooist is. 

Waar moet je rekening mee houden
Voordat je definitief je raamdecoratie gaat kopen of bestellen, vraag dan altijd, of je eerst een stukje stof mee kan krijgen, om te kijken of de stof en de kleur echt bij je interieur past. In winkels heb je tenslotte veel kunstlicht waardoor de kleur totaal anders kan zijn dan in jouw huis. Deze stukjes stof zijn gratis en schelen je een hoop narigheid achteraf. Let erop, hoeveel ruimte de gordijnen in beslag nemen als ze helemaal open zijn.   Het mooiste is als je ze dan precies naast je raam hebt hangen, maar hou er rekening mee, dat wanneer je dikke stof hebt, dat de ruimt naast je raam dan groter dient te zijn. Is het gordijn hoger dan 3 meter, dan is het slim om een dubbele plooi te gebruiken, want anders is onderaan het gordijn de plooi niet meer te zien. Vraag of de gordijnstof is voorgewassen. Als je de gordijnen gaat wassen, zullen ze namelijk gaan krimpen. Hoeveel dat precies is weet niemand, maar zelf bij voorgewassen gordijnstof die bij een speciaalzaak vandaan komt, mort je ook nog rekening houden met 3% krimp.