Na de coronacrisis blijft thuiswerken een nieuwe trend: hoe zit het qua thuiswerkvergoedingen?

Als er een ding is wat de corona crisis ons heeft geleerd, is dat je dankbaar moet zijn voor je gezondheid én dat thuiswerken een prima vervanging is voor het werken op kantoor. Bij de corona crisis kwam namelijk naar voren dat de meeste vergaderingen ook prima via een video belletje gevoerd konden worden. Dat scheelt reistijd en is dus meer efficiënt. Nu we allemaal hebben gezien hoe makkelijk thuiswerken kan zijn, is de vraag: hoe gaat dit er na corona uitzien? Blijven mensen veel thuiswerken? En zo ja, hoe zit het dan met de thuiswerkvergoeding? We leggen het je uit.

Thuiswerken

Heeft thuiswerken jouw voorkeur, dan heb je wettelijk gezien het recht je werkgever dat te verzoeken. Dat betekent echter niet direct dat deze ook ja zal zeggen. Je hebt dus het recht om je werkgever dit te vragen, maar niet het recht om ook daadwerkelijk thuis te mogen werken. In hoeverre hier ruimte voor is, verschilt per werkgever.

Vergoeding

Voor een goede thuiswerkplek heb je een goed werkende laptop en een goede bureaustoel nodig. Het is ook aan je werkgever dit aan je te verschaffen wanneer je (veel) thuis werkt. Daarnaast bestaat er een werkkostenregeling, waaruit kleine onkosten betaald kunnen worden door je werkgever. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van koffie, verwarming, elektriciteit enzovoort. Het zou zonde zijn als deze kosten op jouw rekening komen wanneer je deze eigenlijk niet had gehad wanneer je op kantoor zou gaan werken.

De thuiswerkplek

Wie thuiswerken zegt, moet waarschijnlijk direct denken aan de term ergonomisch. Een ergonomische werkplek is nodig om jouw werkplek gezond en veilig te houden. Heb je dit zelf in huis niet tot je beschikking, dan kan je werkgever je daarmee helpen. Naast een bureau en goede stoel kan hij je ook een extra beeldscherm, extra verlichting of een los toetsenbord verschaffen. Ook laptophouders, zodat je laptop op goede hoogte staat, kunnen verschaft worden. Omdat je werkgever een zorgplicht heeft, draagt hij de verantwoordelijkheid voor een verantwoorde werkplek. Oók als dat bij jou thuis is.