Zo ga je duurzamer met elektrische apparaten om

Wil jij een duurzamer en bewuster leven leiden? Dan zal je ook moeten letten op je elektronische apparaten. In deze blog lees je meer over duurzaam omgaan met deze apparaten. 

In de afgelopen jaren is er veel veranderd op gebied van duurzaamheid. Zo worden we ons steeds bewuster van onze omgeving en wat we kunnen doen om milieubewuster te leven. Dit geldt voor minder lang douchen, maar ook hoe wij onze elektronische apparaten gebruiken. Want ook daarvoor zijn er allemaal slimme oplossingen om er zo duurzaam mogelijk mee om te gaan. Van repareren tot aan een stekker af en toe loskoppelen. Hier vind je meer tips. 

Kapotte apparaten recyclen 

Helaas kan het gebeuren dat een apparaat stuk gaat. Maar in plaats van hem dan gelijk aan de weg te zetten kan je ook kijken wat je er mee kan doen. Zo is het niet altijd zo dat het apparaat gelijk niet meer te repareren is. Zo heb je bijvoorbeeld repair cafés waar je tegen een kleine vergoeding elektronische apparaten kan laten nakijken. Wil jij toch jouw goedkope Amerikaanse koelkast van de hand doen. Let er dan op dat je hem goed recyclet. Dit kan vaak via een grofvuil afhaaldienst. 

Niet altijd het nieuwste model 

Een andere manier om duurzamer met elektronische apparaten om te gaan is niet altijd het nieuwste te willen. Wat nu als jij bijvoorbeeld een koelkast hebt die het nog gewoon goed doet. Waarom zou je dan een grotere moeten of één die wel een ijsblokjes automaat heeft. Dit is allemaal luxe die ervoor zorgt dat er te veel gebruiksvoorwerpen gemaakt worden. Dit gaat ten koste van grondstoffen op de aarde. Maar je kan natuurlijk ook een refurbished ouder model halen, dit geldt zowel voor telefoons als voor wasmachines en vaatwassers.  

Zuinig op je spullen zijn 

Je ziet toch vooral bij een telefoon dat hij iedere week wel een keer op de grond klettert. Dit is ontzettend slecht voor een telefoon en hier gaat hij natuurlijk stuk van op den duur. Wanneer jij zuiniger omgaat met je elektronische apparaten zullen zo ook een langere levensduur hebben. Soms heb je dan zelf een apparaat te pakken die de komende 20 jaar nog bij je in huis staat zoals een goede wasmachine.   

Een aan en uit schakelaar

Naast dat je heel veel kan doen in het onderhoud en ervoor te zorgen dat je er slim mee om gaat. Is er nog iets dat je kan doen waardoor je duurzamer omgaat met je apparaten. Zo heb je vaak een aan- en uitschakelaar op apparaten zitten. Gebruik deze eens wat vaker. Het is namelijk zo dat wanneer jij een weekend weg bent alle stekkers die in het stopcontact zitten toch stroom verbruiken. Dit kan je verminderen door af en toe de schakelaar om te zetten of door specifieke stekkers uit het stopcontact te halen. 

Duurzame materialen 

Hoe is jouw apparaat gemaakt? Er zijn veel apparaten op de markt die zeker niet van duurzame materialen zijn gemaakt. Zo wordt er natuurlijk voor ieder elektronisch apparaat grondstof gewonnen. Maar wat nu als er apparaten zijn die letten op duurzaamheid en letten op de afkomst van hun grondstoffen. Er zijn zeker merken die hier goed op letten en dit proberen zo veel mogelijk te reduceren. Lees hier meer over het repair cafe waar jij soms kosteloos je elektronische apparaten kan laten maken.