Het wordt steeds gebruikelijker om een schenking te doen bij leven. Waar voorheen mensen pas hun vermogen deelden bij overlijden, zien we nu dat de uiteindelijke erfgenamen vaak bij leven al (meerdere) schenkingen ontvangen. Dit heeft verschillende reden. Allereerst natuurlijk het feit dat een schenking met een warme hand een stuk prettiger is dan na overlijden. Het is veel fijner om te zien wat je kinderen doen met de schenking, dan dat je hier eigenlijk verder niets van merkt. Daarnaast heeft schenken aan je kind bij leven ook nog eens een flink belastingvoordeel. In dit artikel leggen we uit hoe dit zit en hoe belastingvrij schenken aan kind in zijn werk gaat.
Eenmalig of jaarlijks schenken
Er zijn verschillende manieren waarop je een schenking aan kinderen of kleinkinderen kunt geven. De meeste mensen gebruiken een schenking om éénmalig een groot bedrag over te maken en op die manier een goede financiële start te bieden. Bijvoorbeeld om een studie te bekostigen, een startkapitaal te geven bij het kopen van een huis of het starten van een onderneming. Hoeveel je belastingvrij mag schenken, hangt af van het doel. Bovendien moet een dergelijk hoog bedrag wel altijd bij de Belastingdienst worden opgegeven door de ontvanger. Let op deze grote bedragen mogen enkel worden geschonken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar.
- Een eenmalige gift zonder doel mag maximaal 26.881 euro bedragen
- Een eenmalige gift voor een huis maximaal 105.302 euro
- Eenmalige gift voor studie maximaal 55.996 euro
Ondanks dat een dergelijke eenmalige schenking belastingvrij mag worden gegeven, moet dit wel opgegeven worden bij de Belastingdienst. Hierbij moet rekening worden gehouden met het feit dat het kapitaal van de ontvanger tijdelijk hoger wordt. Hierdoor kan hij of zij mogelijk uitkeringen of een studiebeurs mislopen. Daarom is het altijd goed om dit eerst uit te zoeken.
Wanneer je liever meerdere keren een schenking doet, dan kan je er ook voor kiezen om maandelijks of jaarlijks een kleiner bedrag te geven. Hierbij geldt dat je maximaal 6.604 euro belastingvrij mag schenken per jaar. Dit kan je gebruiken om maandelijks iets bij te springen wanneer je kind tijdelijk krap bij kas zit of om te ondersteunen bij onkosten voor studie, werk of kinderen.
Meer schenken dan het belastingvrije deel
Natuurlijk is het ook mogelijk om meer te schenken dan het belastingvrije deel. Houd er wel rekening mee dat de kinderen vervolgens extra belasting moeten betalen. Dat kan niet altijd even gewenst zijn. Sommige ouders kiezen er ook voor om deze onkosten op zich te nemen en de extra belasting te betalen.
Jouw belastingvoordeel
Naast dat het gewoon fijn is om je kinderen of kleinkinderen te kunnen helpen, heeft het ook enkele voordelen voor jouzelf. Wanneer je een flink vermogen hebt en dit zelf niet echt gebruikt, dan kan het immers zelfs zonde zijn om dit op de rekening te laten staan. Over je vermogen betaal je immers ook belasting. Wanneer jij eenmalig een grotere schenking doet (of meerdere kleine schenkingen) gaat dit af van het eigen vermogen. Hierdoor betaal je zelf minder belasting.