Slim investeren in je relaties

In de vluchtige wereld van het internet en de social media is persoonlijk contact misschien wel belangrijker dan ooit geworden. Natuurlijk verdien je als ondernemer een groot deel van je omzet uit de online verkopen en is het een must dat je zichtbaar bent op de verschillende online platforms. Maar soms kan een persoonlijk contact of een persoonlijk gebaar net het verschil maken voor de zakelijke beslissingen die genomen worden. En dan is ook iets tastbaars als relatiegeschenken een waardevol aandenken aan dat contactmoment.

Vergeet je bestaande klanten niet

Om je bedrijf te laten groeien ben je continu op zoek naar nieuwe klanten en de mogelijkheden om je merk zichtbaar te maken. Daarbij kunnen bestaande klanten gemakkelijk over het hoofd gezien worden. Want klanten die eenmaal bekend met jouw bedrijf zijn, die zullen wel blijven. Maar dat is natuurlijk niet per definitie het geval. Bestaande klanten hebben misschien wel meer aandacht nodig. Zodat ze zich gezien en gewaardeerd voelen. Dat kun je laten blijken door ze bijvoorbeeld één keer in de zoveel tijd een mail te sturen met het aanbod van trouwe klantenkorting op je producten. Maar je kunt ook af en toe relatiegeschenken sturen waaruit blijkt dat je ze niet vergeten bent. Een klein gebaar dat enorm gewaardeerd zal worden.

Persoonlijk contact als investering

Tijdens een persoonlijk gesprek komt vaak meer naar voren dan in een uitwisseling per mail of chat. Want vragen leiden tot antwoorden en een persoonlijk gesprek kan ineens alle kanten opgaan. Dan blijkt je klant plannen te hebben om een nieuw filiaal te openen en kun je meedenken over de complete inrichting van zijn winkel. Om maar een voorbeeld te noemen. Daar was je nooit achter gekomen als je simpelweg de klant per mail had doorverwezen naar je website. Organiseer dus af en toe een bijeenkomst voor nieuwe en bestaande klanten. Op deze manier breng je mensen met je medewerkers in contact en ontstaat er een onderling vertrouwen omdat je elkaar een keer hebt ontmoet. Als aandenken zorg je voor een paar passende relatiegeschenken. Daarmee gaan mensen met een positief gevoel over je bedrijf weer naar huis.

Het voordeel van relatiegeschenken

Behalve het feit dat je klanten een goed gevoel overhouden aan de bijeenkomst die je hebt georganiseerd, kun je met relatiegeschenken ook bereiken dat je ongemerkt altijd in hun gedachten blijft. Kies dus relatiegeschenken uit die jouw merk of product goed vertegenwoordigen. Of kies relatiegeschenken die in het dagelijks gebruik altijd van pas komen. Bijvoorbeeld pennen die altijd op een bureau liggen, klaar om te gebruiken. Maar ook een bedrukte koffiemok is daar een goed voorbeeld van. Wil je een duidelijk boodschap uitdragen, dat je bedrijf duurzaam is of dat je oog hebt voor de sportieve activiteiten van de jeugd, dan zorg je dat je relatiegeschenken bij deze boodschap aansluiten. Zo heb je niet alleen het persoonlijke contact met de klant, maar geef je ook een signaal af waar je als bedrijf en merk voor staat. Iedere keer als men dit soort relatiegeschenken tegenkomt, wordt onbewust de link weer gelegd met jouw bedrijf. En dat is natuurlijk wat je wilt bereiken.