4 x tips om je voor te bereiden op je sollicitatie

Het vinden van een nieuwe baan kan een stressvol proces zijn. Bepalen wat je wil gaan doen, reageren op vacatures, in spanning afwachten, sollicitatiegesprekken voorbereiden, et cetera. het bedenken van je droombaan en reageren op vacatures moet je zelf doen, maar met het voorbereiden van een sollicitatiegesprek zijn wij er om je te helpen. Het kan namelijk nogal intimiderend zijn om voor een serieuze functie geïnterviewd te worden, maar met deze tips ga je goed voorbereid op pad. In dit artikel geven we je vijf tips om je sollicitatiegesprek soepel te laten verlopen, en je kansen op het krijgen van de baan te vergroten. Heb jij hier behoefte aan? Lees dan vooral verder!

De vacature

Allereerst is het belangrijk dat je de vacature goed doorleest. Op websites zoals B&P Professionals, Randstad, Indeed en YoungCapital staan vaak veel beschikbare vacatures klaar, dus er is keuze genoeg. In de vacature staat vaak veel informatie over wat het bedrijf zoekt in de ideale kandidaat. Probeer je te bedenken dat de perfecte kandidaat niet bestaat, maar bepaal aan de kant van de criteria uit de vacature te bepalen of jij een geschikte kandidaat zou zijn voor de positie. Zoek overeenkomsten en focus je daarop.

Kijk bij de vacature ook naar het bedrijf en wie de werkgever is. Stel jezelf vragen zoals: Waar houdt het bedrijf zich mee bezig? Waar staat het om bekend? Welke ontwikkelingen hebben zich voorgedaan rondom het bedrijf de laatste tijd? Weet waar je in terecht gaat komen en bereid je daarop voor.

De gesprekspartner

Naast het bedrijf en de vacature goed doornemen, is wat achtergrondinformatie over de gesprekspartner die je gaat hebben ook verstandig om in te winnen. Wanneer je al weet met wie je het sollicitatiegesprek gaat hebben, kun je je goed voorbereiden. Kijk op LinkedIn voor een foto zodat je weet hoe ze eruit zien. Daar staat ook vaak welke functie ze hebben en of ze iets bijzonders gedaan hebben. Misschien is er een interview of artikel waar je meer over hun interesses te weten komt.

De mogelijke vragen

Tijdens het sollicitatiegesprek kun je veel vragen verwachten. Bereid je goed voor zodat je de vragen makkelijker kunt beantwoorden. Er zijn sommige vragen die vaak terugkomen tijdens sollicitaties, dus het kan geen kwaad om je daarop voor te bereiden. Zoek ook jezelf eens op via Google, bedenk wat daarover gevraagd zou kunnen worden en kijk of je daar ergens nog een antwoord op moet verzinnen. Kijk ook goed naar je eigen sterke en zwakke punten, weet waar je aan moet werken en wat je kan bijdragen aan het bedrijf. Zo kom je zelfverzekerd over, maar niet arrogant.

De vragen waar jij antwoord op wil

Naast dat er vragen aan jou gesteld zullen worden, is de kans ook groot dat ze jou de kans geven om vragen te stellen. Dit is het moment om punten te scoren. Door kritische, passende vragen te stellen maak je duidelijk dat je er goed over hebt nagedacht en goed voorbereid bent. Stel vragen over het salaris, de contractvoorwaarden en de sfeer. Zo weet je zelf ook goed of de functie bij je past.

Met deze tips ga jij hopelijk met een goed gevoel je volgende sollicitatie in. Veel succes!