Verrassend: ook deze producten worden van aluminium gemaakt

Aluminium, je kent het waarschijnlijk het beste van aluminiumfolie, een veelgebruikte keukenhulp. Maar wist je dat er tal van andere producten van aluminium gemaakt zijn? Het is namelijk licht, roest niet, is gemakkelijk buigzaam en niet bijzonder duur. Een handig materiaal voor uiteenlopende toepassingen dus. Wij hebben een aantal verrassende producten gemaakt van aluminium op een rijtje gezet voor je.

Interieur

In je interieur vind je, als je om je heen kijkt, waarschijnlijk meer producten van aluminium dan je van tevoren gedacht zou hebben. Zo zie je steeds vaker aluminium kozijnen en zelfs deuren (denk aan de ‘stalen’ zwarte deuren, deze zijn vaak van aluminium omdat dit veel lichter is dan staal). Ook de ‘stalen’ onderdelen van je meubels zouden maar zo van aluminium gemaakt kunnen zijn, omdat het licht en toch sterk is. Maar ook in kleinere dingen, accessoires maar bijvoorbeeld ook metalen deurborden, is vaak aluminium verwerkt.

Cosmetische producten

In veel cosmetische producten zit aluminium. Zo bevat deodorant aluminiumzout, wat de zweetklieren afsluit zodat je minder zweet. In zonnebrand met minerale filters werkt aluminium als stabilisator die zorgt dat het op de huid blijft liggen en de zonnestralen weerkaatst. Maar ook tandpasta of bijvoorbeeld lippenstift kan aluminium bevatten.

Verpakkingen zoals de spuitbus van je deodorant en haarlak zijn meestal ook gemaakt van aluminium.

Hoogspanning

Buiten deur zijn er ook verschillende producten van aluminium die je misschien niet direct zou verwachten. Zo kunnen hoogspanningsleidingen gemaakt zijn van een combinatie van aluminium, magnesium en silicium. Het geleidt niet zo goed als koper maar is goedkoper, lichter en minder diefstalgevoelig.

Dat is ook de reden dat steeds meer bliksemafleiders van aluminium gemaakt worden in plaats van van koper. En wist je dat antennes ook van aluminium gemaakt kunnen zijn?

Vervoersmiddelen

In vrijwel elk vervoersmiddel, of het nu een fiets, auto, trein, schip of vliegtuig is, is aluminium verwerkt. Dit komt vooral omdat het dus niet roest en erg licht is, wat een fijne combinatie is voor alles waarmee je je kunt voortbewegen. Maar ook in automotoren wordt aluminium gebruikt. En ken je lichtmetalen velgen? Juist, gemaakt van aluminium.

Zo zie je maar, waarschijnlijk maak je elke dag gebruik van iets van aluminium, en er zijn nog veel meer producten met aluminium!