Wat kost het gemiddelde kerstcadeau in Nederland?

Het zal je niet verbazen dat december de duurste maand is voor de meeste Nederlanders en sowieso wereldwijd gezien. Maar wat kost een gemiddeld kerstcadeautje in ons land?

De kosten van kerst

Kerst is altijd maar een dure bedoeling. Eigenlijk staat de hele maand december in het teken van gezelligheid, leuke versiering, cadeautjes en lekker eten. Dat alles bij elkaar kan je al gauw een paar honderd euro extra kosten deze maand. Ben jij je altijd bewust van de kosten en wil je hier graag een keer op besparen? Of ben je gewoon benieuwd wat de gemiddelde uitgaves van Nederlanders zijn tijdens kerst? Het is namelijk een aardig bedrag, maar wij als Nederlanders zijn een van de gierigste met de kerstuitgave als je het wereldwijd bekijkt. Toch worden de totale uitgaven met kerst geschat op zo’n 500 euro per huishouden.

Gemiddeld

We kunnen het gemiddelde van elk cadeau wel ongeveer berekenen. Stel je voor dat je in een gezin woont met vier personen. Je geeft een cadeau aan iedereen behalve jezelf (overigens kan dit gewoon, zo krijg je tenminste iets leuks). Dan heb je nog een partner die je moet verblijden met een cadeautje en waarschijnlijk koop je ook iets leuks voor zijn/haar ouders. Dan heb je meestal nog een of twee goede vrienden die je wel een leuk presentje schenkt en nog een kleinigheidje voor degenen bij wie je het kerstdiner houdt. Dat komt neer op negen of tien cadeautjes. Gemiddeld genomen geven we dus zo’n 230 euro uit aan cadeautjes. Dat komt dus neer op ongeveer 23 euro per cadeau.

Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoeveel mensen jij graag een cadeautje wil geven met kerst en je kan het dus ook zo duur maken als je zelf wil. Waarschijnlijk geef je wel wat meer dan 23 euro uit aan het cadeautjes van je partner en iets minder aan het presentje voor bij het kerstdiner. Met kinderen in het spel is het weer een ander verhaal. Het blijkt dat kinderen vaak met kerst een mooi cadeau of een leuke gadget onder de boom krijgen. Over het algemeen zijn die cadeautjes dus iets duurder. Als de kinderen een duurder cadeau krijgen, blijft er automatisch minder budget over voor de overige cadeautjes. Gelukkig zijn volwassenen altijd al gauw blij met een lekker flesje wijn of een leuk speciaalbierpakketje.

Wat geven we elkaar dan?

Kerstcadeaus zijn dus gewild en we geven elkaar met de feestdagen graag een leuk en persoonlijk presentje. Wat zijn de populairste cadeaus om te geven? Met kerst geven Nederlanders gemiddeld iets duurdere cadeaus en vaker elektronica dan met Sinterklaas. De vijf meest gezochte cadeaus op het internet waren dan ook: Nintendo Switch, Airpods, Playstation 4, Märklin-trein en Lego.

Overige kosten

Gemiddeld geven we dus 230 euro uit aan cadeautjes en kleinigheidjes voor onze geliefden. Wat gebeurt er met die overige 270 euro? Deze overige kosten zijn namelijk ook onderverdeeld in verschillende categorieën. De boodschappen rondom kerst zijn ook een grote kostenpost. Zo’n 110 euro gemiddeld. Dit is dus alleen met de feestdagen zelf. Bijvoorbeeld voor het kerstdiner, de lekkere wijn erbij en het toetje. Wat je de rest van de maand uitgeeft aan boodschappen en kerstkransjes zit hier niet bij ingerekend.

Kerstboom

Dan hebben we nog onze geliefde groene vriend: de kerstboom! Deze maakt je huis in een klap gezellig en helemaal ready voor de feestmaand. Het zal je niet verbazen en misschien heb je hem zelf ook wel altijd in huis, maar de Nordmann is verreweg favoriet in de Nederlandse huishoudens. De gemiddelde kerstboom wordt ook steeds langer. De kerstboom over de twee meter is gewilder dan ooit en dat brengt dan ook een prijskaartje met zich mee. Zo’n lekker ruikende den kost al gauw tussen de 30 en de 40 euro en dan moet je hem nog versieren ook!

Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders nemen elk jaar een verse spar mee naar huis, toch wordt ook de alternatieve kerstboom elk jaar populairder. Het is dan ook bijna een sport geworden om een originele kerstboom in je woonkamer neer te zetten. Dat kan een kunstkerstboom zijn, een kerstboom gemaakt van hout of boom compleet gemaakt van kerstlichtjes. Je kan het zo gek niet meer bedenken. Een kerstboom kan nog flink wat duurder worden als je de elektrische kosten ook meerekent. Het hangt er natuurlijk vanaf hoelang jij de lichtjes laat branden, maar met een goede zes uur aan brandtijd, kan je zo op twee euro per dag rekenen. Doe je dat (bijna) de hele maand lang, dan kom je al gauw uit op 60 euro extra aan energiekosten in de decembermaand. Dat zijn de verborgen kosten waar je niet direct aan denkt, maar die er nog wel extra bovenop komen.

Versiering en decoratie

De kerstboom moet jaarlijks natuurlijk ook leuk versierd worden. Sommige huishoudens gebruiken daar elk jaar dezelfde kerstballen voor. Anderen kopen elk jaar weer nieuwe spulletjes om het huis mee te versieren. De kerstboom moet wel volgens jouw smaak versierd worden en jij bent degene die met deze kosten moet leven. Gemiddeld gezien geven Nederlanders elke kerst ongeveer 75 euro uit aan kerstdecoratie, verlichting en prullaria. Let jij dit jaar even op de kleintjes? ‘Nieuwe’ kerstversiering vind je goedkoop bij de kringloopwinkel.

Kerstgedachte

Kerst draait toch voornamelijk om gezelligheid en het samen zijn. Een cadeautje, een mooi pak of een kerstkaartje naar wat vrienden hoort daar nou eenmaal bij. Kerst wordt langzaamaan populairder dus we gaan zien wat voor cadeautjes er dit jaar onder de boom verschijnen. We nemen de kosten voor lief en we omarmen de kersttraditie steeds meer. Het is ten slotte ook maar één keer kerst per jaar, dat moet gevierd worden!