Een eigen huis kopen: hoe zit dat?

black handled key on key hole
Photo by PhotoMIX Company on Pexels.com

Een eigen huis, wie wil dat nou niet?! Het kopen van je eerste woning is niet alleen spannend, maar het kost je ook aardig wat tijd. Zie je nu al door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, we hebben alles hieronder voor je op een rijtje gezet. 

Hoeveel kan je lenen?

Voordat je begint met het bekijken van huizen, is het verstandig om te weten hoeveel je kunt lenen. Het is niet leuk om verliefd te worden op een huis en dan achter te komen dat je het niet kunt betalen. Gelukkig zijn er een aantal tools beschikbaar waarmee je snel en eenvoudig kunt berekenen hoeveel je kunt lenen. Je kunt bijvoorbeeld online een offerte aanvragen, of naar een hypotheekadviseur gaan. Deze kan je precies vertellen hoeveel je kunt lenen en wat de voorwaarden daarvan zijn.

Welke hypotheek past bij jou?

Nadat je weet hoeveel je kunt lenen, is het tijd om na te gaan welke hypotheek het beste bij jou past. Er zijn verschillende soorten hypotheken, zoals een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek en een spaarhypotheek. Het is belangrijk om te weten wat de verschillen zijn en welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Dit kun je weer bespreken met een hypotheekadviseur tijdens een hypotheekadvies gesprek.

Maak een lijst met wensen en eisen

Voordat je begint met het zoeken naar een huis, is het verstandig om een lijst te maken met je wensen en eisen. Hierin kun je bijvoorbeeld opnemen hoeveel slaapkamers je wilt, of je een tuin wilt hebben, of je een parkeerplek nodig hebt en in welke buurt je wilt wonen. Dit helpt je bij het vinden van een huis dat echt bij je past en je bespaart tijd en moeite, omdat je niet hoeft te kijken naar huizen die niet aan je eisen voldoen.

Maak gebruik van een makelaar

Een makelaar kan je helpen bij het vinden van een huis en het regelen van de verkoop. Hij/zij kent de markt en kan je precies vertellen wat de huidige situatie is en of de prijs van het huis realistisch is. Ook kan deze je helpen bij het doen van een bod en het onderhandelen over de prijs. Bovendien kan een makelaar je bijstaan tijdens de inspectie van het huis en het regelen van de overdracht.

Besluit of je het huis wilt kopen

Nadat je het huis hebt bezichtigd, is het tijd om een beslissing te nemen of je het wilt kopen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken, want een huis kopen is een grote investering. Bespreek je twijfels met je makelaar of met een hypotheekadviseur van Univé en zorg dat je alle informatie hebt die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen.

Doe een bod

Als je besluit om het huis te willen kopen, is het tijd om een bod op het huis te doen. Dit doe je door middel van een schriftelijke (soms ook telefonische) aanbieding die je via je makelaar aan de verkoper stuurt. Hierin staat de prijs die je bereid bent te betalen en eventuele voorwaarden waaronder je het huis wilt kopen. De verkoper kan hierop reageren door het bod te accepteren, weigeren of door een tegenbod doen.

Onderhandel over de prijs

Als de verkoper een tegenbod doet, is het tijd om te onderhandelen over de prijs. Dit kan soms best spannend zijn, maar het is belangrijk om duidelijk te communiceren wat je wilt en om dus ook bereid te zijn om te onderhandelen. Als je het eens bent geworden over de prijs, wordt dit vastgelegd in een koopovereenkomst.

Regel de inspectie en de overdracht

Nadat de koopovereenkomst is getekend, is het tijd om het huis te inspecteren. Dit doe je met een bouwkundige of een andere deskundige. Tijdens de inspectie wordt gekeken of er gebreken aan het huis zijn en of deze hersteld moeten worden. Als de inspectie positief is, wordt de overdracht geregeld. Dit is het moment waarop je de sleutel van het huis krijgt en het officieel van jou wordt.